Betáplálási korlátozás és jövőbeli megoldások

Aktuális, Napelem Közzétéve: 2023.02.07.

A jelenlegi jogszabályok alapján a háztartási méretű kiserőmű közcélú hálózati betáplálása ideiglenes jelleggel tiltásra került.

A közcélú hálózati betáplálást megakadályozó rendszert az elosztói szabályzatban foglaltak alapján kell kialakítani.

napelemek tájolása, dőlésszöge, elrendezése háztetőn

Az utóbbi időszakban sok kérdés merült fel a háztartási napelemrendszereket illetően. A leginkább érintett kérdéskör, hogy miként lehet megvalósítani a napelemes rendszerek kivitelezését a hálózatra történő visszatáplálás hiányában. A feltett kérdések nem maradtak válasz nélkül. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk az MVM Émász Áramhálózati Kft.-tól 

A közcélú hálózati betáplálás megakadályozását az inverter váltakozóáramú kimenetének szabályozására ható felhasználói tulajdonú berendezéssel kell biztosítani. A szabályozási alapjel a mért fővezeték felhasználói oldalán a fázisáramok mérésén alapuljon, és biztosítsa, hogy a termelő berendezést tartalmazó fázisvezetőkön a közcélú hálózatra villamos energia a termelő berendezés irányából ne kerüljön.

Paragrafus Jel

Szabályozásra az alábbi három megoldást javasoljuk:

1.     Mérő berendezés (inverterhez illeszthető, gyártói katalógusokban szereplő smart meter / Okos mérő) szabályozza az invertert.
A mérő berendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és a fázisáramok mérési eredményei és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – szabályzó jellel vezérli az invertert a kitáplálási korlát betartása érdekében.

2.     Az inverter külső mérő berendezéstől kapott adatok alapján önmagát szabályozza.
A  mérő berendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és fázisáramok mérési eredményeit továbbítja a HMKE inverterének. A mérési adatok és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.

3.     Az inverter külső áramváltó jelét felhasználva önmagát szabályozza.
Az inverter áramváltó csatlakoztatására alkalmas bemenettel rendelkezik. A külső áramváltó mért fővezeték felhasználói oldali áramjele és az inverter kapcsain lévő feszültségek alapján a beállított határérték figyelembevételével – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.

A fenti megoldásokban a termelőberendezés szabályozása a legkisebb terhelésű fázisáram alapján történik, ezért háromfázisú felhasználói berendezés esetén a termelési időszakot figyelembevéve célszerű a felhasználói berendezések fázisoptimalizálását elvégezni. 

Napelemes munkaállomás

Megállapítható, hogy a visszatáplálás korlátozása ideiglenes jelleggel került korlátozásra, illetve tiltásra. Továbbá kiemelendő, hogy a napelemes rendszereket illetően működnek az eddig ismert visszatáplálás mérésére és akadályozására szolgáló megoldások, mint például a smart meter/okos mérő és az adott inverter típusok önszabályozó képessége. 

Érdemes felkészülni a visszatáplálási korlátozás feloldására, hogy további napelemes rendszerek gyarapítsák az energiaellátást!

Napelem telepítés eszközök

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra
Elemző