Betáplálási korlátozás és jövőbeli megoldások

Aktuális, Napelem Közzétéve: 2023.02.07.

A jelenlegi jogszabályok alapján a háztartási méretű kiserőmű közcélú hálózati betáplálása ideiglenes jelleggel tiltásra került.

A közcélú hálózati betáplálást megakadályozó rendszert az elosztói szabályzatban foglaltak alapján kell kialakítani.

napelemek tájolása, dőlésszöge, elrendezése háztetőn

Az utóbbi időszakban sok kérdés merült fel a háztartási napelemrendszereket illetően. A leginkább érintett kérdéskör, hogy miként lehet megvalósítani a napelemes rendszerek kivitelezését a hálózatra történő visszatáplálás hiányában. A feltett kérdések nem maradtak válasz nélkül. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk az MVM Émász Áramhálózati Kft.-tól 

A közcélú hálózati betáplálás megakadályozását az inverter váltakozóáramú kimenetének szabályozására ható felhasználói tulajdonú berendezéssel kell biztosítani. A szabályozási alapjel a mért fővezeték felhasználói oldalán a fázisáramok mérésén alapuljon, és biztosítsa, hogy a termelő berendezést tartalmazó fázisvezetőkön a közcélú hálózatra villamos energia a termelő berendezés irányából ne kerüljön.

Paragrafus Jel

Szabályozásra az alábbi három megoldást javasoljuk:

1.     Mérő berendezés (inverterhez illeszthető, gyártói katalógusokban szereplő smart meter / Okos mérő) szabályozza az invertert.
A mérő berendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és a fázisáramok mérési eredményei és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – szabályzó jellel vezérli az invertert a kitáplálási korlát betartása érdekében.

2.     Az inverter külső mérő berendezéstől kapott adatok alapján önmagát szabályozza.
A  mérő berendezés a mért fővezeték felhasználói oldalán a feszültségek és fázisáramok mérési eredményeit továbbítja a HMKE inverterének. A mérési adatok és a beállított határérték alapján – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.

3.     Az inverter külső áramváltó jelét felhasználva önmagát szabályozza.
Az inverter áramváltó csatlakoztatására alkalmas bemenettel rendelkezik. A külső áramváltó mért fővezeték felhasználói oldali áramjele és az inverter kapcsain lévő feszültségek alapján a beállított határérték figyelembevételével – mely a betáplálás megakadályozása érdekében 0 kVA – az inverter önmagát szabályozza a kitáplálási korlát betartása érdekében.

A fenti megoldásokban a termelőberendezés szabályozása a legkisebb terhelésű fázisáram alapján történik, ezért háromfázisú felhasználói berendezés esetén a termelési időszakot figyelembevéve célszerű a felhasználói berendezések fázisoptimalizálását elvégezni. 

Megállapítható, hogy a visszatáplálás korlátozása ideiglenes jelleggel került korlátozásra, illetve tiltásra. Továbbá kiemelendő, hogy a napelemes rendszereket illetően működnek az eddig ismert visszatáplálás mérésére és akadályozására szolgáló megoldások, mint például a smart meter/okos mérő és az adott inverter típusok önszabályozó képessége. 

Érdemes felkészülni a visszatáplálási korlátozás feloldására, hogy további napelemes rendszerek gyarapítsák az energiaellátást!

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra