Háztartási méretű kiserőművek (HMKE) engedélyezése

Aktuális Közzétéve: 2021.02.16.

Az elosztói szabályzat 2,5kVA-s szabályozásán felül (2021.04.30-tól egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra), életbe lépett még néhány szabályozás és adminisztratív módosítás (E.ON).

Nyomtatványváltozás (E.ON)

Változik a készre jelentési nyomtatvány. 2021.04.01-től már csak az új készre jelentési és felhasználói nyilatkozat alkalmazható.

A jövőben a készre jelentési nyilatkozatban elegendő a kivitelező nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a kivitelezést a hatályos jogszabályoknak, szabványoknak és műszaki követelményeknek megfelelően végezte el. A felhasználó aláírását igénylő nyilatkozatokat (pl. termelői, üzemeltetési megállapodás) külön nyomtatványon csatolják a készre jelentéshez.


Kivitelezői készre jelentési nyilatkozat

Felhasználói nyilatkozat, termelési és üzemeltetési megállapodás

Komplex túlfeszültségvédelem kialakítása

A mérőhely közvetlen közelében túlfeszültségvédelmi eszköz elhelyezése szükséges. Háztartási méretű kiserőmű telepítésénél előírás a túlfeszültségvédelem kialakítása mind a DC, mind az AC oldalon. A műszaki előírásoknak megfelelő túlfeszültségvédelmi kialakítás a kivitelező feladata és felelőssége.

A szabványok alapján a komplex túlfeszültségvédelem kialakításánál az első elem a csatlakozási pont közelében elhelyezett megfelelő fokozatú túlfeszültségvédelmi készülék kell hogy legyen.

A vonatkozó szabványelőírások összefoglalása

Az inverter elhelyezése, hozzáférhetősége

Ha az inverter könnyen és veszélymentesen nem hozzáférhető, nem kezelhető, a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezése nem teljesíthető. A jogszabálysértő, szabványtalan megoldások esetén (például az inverter, valamint az egyenáramú- és a váltakozóáramú oldali elosztótáblák kezelhetetlen magasságban kerülnek elhelyezésre) az üzembe helyezés elutasításra kerül.

A rendszerek kialakítására vonatkozó szabályok összefoglalása (TvMI 7.4:2020.01.22.)