Jótállási szabályok változása 2021

Aktuális Közzétéve: 2021.01.26.

2021 január 1-jétől megváltozott a Magyarországon értékesített tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás keretszabályozása.

ÉRTÉKFÜGGŐ HATÁRIDŐK

 

A jogszabályváltozások elsősorban a termékeket lakosság számára értékesítő vállalkozásokat, mint jótállásra kötelezettet érintik, mely teljesen egyedülálló módon akár 3 évig tartó jótállási időszakot biztosít a fogyasztó számára.

Minőségi garancia

A legfontosabb változások

  • Sávos jótállás, az eddigi kötelező 1 év helyett 1, 2, 3 éves jótállással kell számolni a termék értékétől függően (10-100e Ft közötti, 100-250e Ft közötti, vagy 250e Ft feletti érték). Ez a változás nem érinti a más jogszabály által meghatározott kötelező jótállási szabályokat (lakásjótállás, javító-karbantartó szolgáltatások jótállása).
  • Legfeljebb 30 nap javítás után már mindenképpen kötelező lesz a csere (8 napos határidővel), ha a termék nem javítható, akkor 8 napon belül kell cserélni, Ha a javítást/bevizsgálást külső helyszínen, külsős céggel/vállalkozóval végeztetjük, akkor is tartani kell a határidőket, ami megnövelheti a kötelező cserék esélyét.
  • Új termékek kerültek be a kötelező jótállási körbe – napkollektor, napelemrendszerek 10 000 Ft eladási ár felett;
  • Pontosítja a jogalkotó azt, hogy mikor és miképpen kell értesítenie a javítószolgálatnak (szerviz) a kereskedőt.
  • Ha meghaladja a kijavítás a 15 napos határidőt, a kereskedő köteles lesz értesíteni a fogyasztót a javítás pontos határidejéről.
  • Ha a vállalkozás szakértőt kér fel a hiba eredetének eldöntésére, a szakértői vélemény kötelező tartalmától nem lehet eltérni.

Lényeges szempont, hogy jótállást csak a vállalkozás és fogyasztó közt létrejött szerződések alapján kötelező vállalnia a kereskedőnek, vagyis ha egy cég vagy szervezet részére állítják ki a számlát, az adott jogi személy nem jogosult a jótállás keretében történő szolgáltatások igénybe vételére (szavatossági jogokat ugyanakkor érvényesíthet).

A piac számára ez azt jelenti, hogy megbízható forrásból származó, megbízható, stabil gyártótól származó termékeket érdemes vásárolni, aki jótáll a termék meghibásodása esetén felmerülő garanciákért.

A Wagner Solar Hungária Kft. viszonteladói szerződéssel rendelkező ügyfelei számára a Partner Program keretein belül biztosítja, hogy a gyártók által vállalt garanciák a Wagner Solar-on keresztül is érvényesíthetőek, függetlenül a hatályban lévő vonatkozó magyar jogszabályoktól.

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra
Elemző