Újabb haladék az új ingatlanok esetében

Aktuális Közzétéve: 2021.03.17.

Változások

 

Változott a többek között 25% megújuló energia használatára irányuló új ingatlanokat érintő TNM-rendelet, tisztázva benne a gépi szellőztetésre vonatkozó követelményeket is. Újabb egy évvel tolta ki kormány a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat, így 2022 június 30-ig haladékot kaptak az építtetők és a beruházók a követelmények teljesítése alól.

Arról már korábban is írtunk, hogy első körben 2020 december 31-e után – néhány építménytípus kivételével – már csak közel nulla energiaigényű új építésű épület kaphat használatbavételi engedélyt Magyarországon, és biztosítani kell azt is, hogy ezek 25 százalékban megújuló forrásból fedezzék fogyasztásukat. 2020 végén a kormány váratlanul hat hónappal kitolta a követelmények hatályba lépését.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent 114/2021. (III. 10.) számú kormányrendelet szerint az építtetők és a kivitelezők most újabb egy év haladékot kaptak, így a legújabb határidő 2022 június 30.

Addig minden olyan új építésű épület megkaphatja a használatba vételi engedélyt, amely a közel nulla energiaigénynek nem felel meg, de a 2020 december 31-ig élő előírásoknak megfelel.

Energiatakarekos Otthon 1024x768 1

Módosításra került a szellőztetést érintő szabályozás is, ugyanis a vonatkozó TNM rendelet módosításával világossá vált, hogy nem kötelező szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer kiépítése minden új épületben, ahol viszont van ilyen, ott az ablaknyitást nem vehetik figyelembe az előírt frisslevegő-utánpótlás biztosítására.

A korábbi szabályozás egyik értelmezése alapján, minden új építésű épületet kötelező gépi szellőztetéssel kell ellátni. Mivel a megfogalmazás, nem volt egyértelmű, az új módosítással tiszta helyzetet teremtettek:

„Ha az épület tartózkodási zónájába bejuttatandó friss levegő mennyiségét szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer biztosítja, akkor a rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek, de az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő frisslevegő-bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításánál nem szabad figyelembe venni.”

Paragrafus Jel

A 2.1. alpont arról rendelkezik, hogy alacsonyan szennyező, nem lakó funkciójú épületben, légtechnikai rendszer esetén, folyamatos emberi tartózkodásra használatos helyiségben a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiségét milyen összefüggéssel lehet megállapítani. A 2.2. alpont pedig azt írja elő, hogy lakóépületben, légtechnikai rendszer esetén (korábban itt az állt, hogy légtechnikai rendszerrel), a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiségét milyen szabályok alapján kell megállapítani.

A Wagner Solar Hungári Kft. központi és fali hővisszanyerő szellőztető berendezések értékesítésével is foglalkozik, Támogatjuk az innovációkat a szellőztetésben is, hiszen a minél modernebb, komfortosabb és takarékosabb megoldásoké a jövő. Amennyiben termékinformációra lenne szükséged, keress bennünket elérhetőségeinken!