Minden, amit érdemes tudni az akkumulátorokról

Aktuális, Napelem, Szigetüzemű rendszerek Közzétéve: 2023.06.22.

Ha napelemes rendszer telepítését fontolgatja az egyik legfontosabb döntés, amelyet meg kell hoznia az, hogy milyen típusú akkumulátort használjon.
A napelemes rendszerek két legelterjedtebb változata a LiFePO4 és az ólom-sav akkumulátorok. A típusok mindegyikének megvannak a maga egyedi előnyei és természetesen hátrányai is.

SolarEdge Home Akkumulátor Vízszintesen és függőlegesen is bővíthető 5 szintig

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a LiFePO4 és az ólom-sav akkumulátorokat, és segítünk meghatározni, hogy melyik bizonyul jobb választásnak a napelemes rendszerekhez. A LiFePO4 akkumulátorok, más néven lítiumvas-foszfát akkumulátorok az újratölthető akkumulátorok egy olyan típusa, amelyeket általában napelemes rendszerekben használnak. Nagy energiasűrűségükről, hosszú élettartamukról, alacsony karbantartási igényükről és környezetbarátságukról ismertek.

LiFePo4 akkumulátorok előnyei

  • Felelősségbiztosítás ikonNagyobb energiasűrűség A LiFePO4 akkumulátorok nagy energiasűrűséget kínálnak, tehát kis helyen több energiát képesek tárolni, mint az ólom-sav akkumulátorok. Ez különösen fontos tényező lehet olyan napenergia-rendszereknél, ahol kisebb méretű hely áll rendelkezésre.
  • Felelősségbiztosítás ikonHosszú élettartam A LiFePO4 akkumulátorok élettartama hosszabb, mint az ólom-sav akkumulátoroké, jellemzően 10 + évig is kitartanak. Ez azt jelenti, hogy gazdaságosabb hosszú távú befektetést jelentenek a napelemes rendszerek számára.
  • Felelősségbiztosítás ikonAlacsony karbantartási igény A LiFePO4 akkumulátorok kevesebb karbantartást igényelnek, mint az ólom-sav akkumulátorok, mivel nem igényelnek rendszeres folyadékkiegyenlítést.
  • Felelősségbiztosítás ikonKörnyezetbarát  A LiFePO4  környezetkímélőbb választásnak bizonyulnak, mint az ólom-sav akkumulátorok, nem tartalmaznak mérgező anyagot.

A LiFePo4 akkumulátorok hátrányai

Korlátozott elérhetőség:

A LiFePO4 akkumulátorok nem állnak olyan széles körben rendelkezésre, mint az ólom-sav akkumulátorok

Magasabb egyszeri beruházási költség:

A LiFePO4 akkumulátorok magasabb induló költséggel rendelkeznek, mint az ólom-sav akkumulátorok, ezért költségesebb opcióként definiálható.

Solaredge

ÓLOM-AKKUMULÁTOROK

Az ólom-sav akkumulátorok az újratölthető akkumulátorok egy olyan típusa, amelyet már évek óta használnak a napelemes rendszerekben. Megfizethetőségükről és megbízhatóságukról ismertek, de van jó néhány hátrányuk is.

AZ ÓLOMAKKUMULÁTOROK ELŐNYEI

  • checkboxAz ólom-sav akkumulátorok megfizethetőbb megoldást jelentenek, mint a LiFePO4 akkumulátorok.
  • checkboxAz ólom-sav akkumulátorok kipróbált és bevált technológiát jelentenek, amelyet már évek óta használnak napelemes rendszerekben.

AZ ÓLOMAKKUMULÁTOROK HÁTRÁNYAI

Rövidebb élettartam – Az ólom-sav akkumulátorok élettartama rövidebb, mint a LiFePO4 akkumulátoroké, ez jellemzően legfeljebb 5 évet jelent. Emiatt gyakrabban kell cserélni őket, ami hosszabb távon költséges lehet.

Nagyobb karbantartási igény – Az ólom-sav akkumulátorok több karbantartást igényelnek, mint a LiFePO4 akkumulátorok, beleértve a rendszeres folyadékkiegyenlítést.

Környezeti hatás – Az ólomsavas akkumulátorok semmi esetre sem mondhatóak környezetbarátnak, nem úgy, mint a LiFePO4 akkumulátorok. Mérgező, veszélyes anyagok felhasználásával készülnek, amelyek károsak lehetnek a környezetre.

A MEGFELELŐ AKKUMULÁTOR KIVÁLASZTÁSA NAPELEMES RENDSZERHEZ

X3 HYBRID G4T58 737x1024

Akkumulátorok közötti döntés során az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni:

  • IkonA LIFEPO4 AKKUMULÁTOROK ESETÉN MAGASABBAK AZ INDULÓ KÖLTSÉGEK, MINT AZ ÓLOM-SAV AKKUMULÁTOROK ESETÉBEN.
  • IkonA LIFEPO4 AKKUMULÁTOROK NAGY ENERGIASŰRŰSÉGET KÍNÁLNAK, TEHÁT KISEBB HELYEN TÖBB ENERGIÁT TUDNAK TÁROLNI, MINT AZ ÓLOM-SAV AKKUMULÁTOROK.
  • IkonHA OLYAN AKKUMULÁTORT KERES, AMELY HOSSZÚ ÉVEKIG TART, A LIFEPO4 AKKUMULÁTOROK JOBB VÁLASZTÁSNAK BIZONYULNAK, MINT AZ ÓLOM-SAV AKKUMULÁTOROK.
  • IkonA LIFEPO4 AKKUMULÁTOROK KEVESEBB KARBANTARTÁST IGÉNYELNEK, MINT AZ ÓLOM-SAV AKKUMULÁTOROK, EZZEL PEDIG HOSSZÚ TÁVON IDŐT ÉS PÉNZT LEHET MEGTAKARÍTANI.

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra
Elemző