Közérdekű – Módosult az elosztói szabályzat

Aktuális Közzétéve: 2021.01.26.

 

2020. október 30-i dátummal módosult az Elosztói szabályzat – Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttműködési szabályai, mely erősen szabályozza az egyfázisú inverterek alkalmazásának lehetőségeit.

Háztartási méretű kiserőművek – egyfázisú inverterek

A alább csatolt szabályzat 57. oldalától kezdődően taglalja a Háztartási méretű kiserőművek elosztóhálózati csatlakozásának műszaki feltételeit.

Elosztói Szabályzat Letöltése

A módosítás értelmében:

“Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria
maximum 2,5 kVA lehet.”

Türelmi idővel kapcsolatban:

“Az Elosztói Szabályzat 14. sz. módosításának hatályba lépését követő 6. naptári hónap utolsó napjáig az igénylő a korábbi szabályok szerint is benyújthatja a csatlakozási igényét. Ebben az esetben az elosztói engedélyes az igényt befogadja és a korábbi szabályok szerint bírálja el.
Az előző bekezdésben írt határidőt követően csak a fent írtaknak megfelelő műszaki tartalmú igényt fogadja be az elosztó.”

Fentiek értelmében egy fázisú inverter 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra CSAK 2021. április 30-ig beadott csatlakozási igények esetén fogadja be. Ezt követően 2,5kVA felett CSAK 3 fázisú inverter alkalmazása engedélyezett kisfeszültségű hálózat esetében.