Új trend? Shingled napelemek

Napelem, Termékek Közzétéve: 2020.04.20.

 

A tavalyi évben több napelemgyártó cég is bejelentette, hogy új technológiával készült napelem modullal a piacra lépve bővíti majd palettáját.

 

Mindez egy új forrasztási módszeren alapszik, amely többek közt kiküszöböli a napelem cellái közötti rést és növeli a modul hatékonyságát.

Hagyományosan a panel cellái egymáshoz egy kört alkotva, vezetőképes szalagokkal vagy gyűjtősínek segítségével vannak sorba kötve. A cellák között ennek következtében enyhe rést hagynak, hogy lehetővé tegyék ezek kapcsolatát.

Hyundai napelem panelek

Az új módszer szakít a cellák szokásos csempés elhelyezésével. Helyette a cellák 3-6 csíkra vannak felvágva és ezek a darabok szorosan egymás mellé kerülnek, hasonlóan a – névadó – zsindelytető szerkezetéhez. Az összekötésük a szomszédos darabok alatt futnak, ami által a hagyományos 2-5 mm köztávolság megszűnik. Ennek hatására számos előnyös tulajdonság érhető el.

Hyundai zsindelyes napelem
  • A zsindelyes megközelítés tehát számos előnnyel jár a megszokott panelekhez képest:
  • kisebb az ohmi veszteség: a modulon belüli körön alacsonyabb az áram, mint a hagyományos szalagos cellacsatlakozás esetén
  • alacsonyabb feldolgozási hőmérséklet: csökken a cellára jutó feszültség és a negatív ráhatások
  • alacsonyabb működési hőmérséklet a kevesebb áramerősség hatására – ezáltal növekedik a valós energiatermelés
  • nagyobb felületkihasználtság: mivel nincs cellatávolságra szükség, így sűrűbben téve ugyan akkora felületen több fér el
  • a jobb kihasználás következtében nem csak a teljesítmény nő, de az eredmény is egy sokkal esztétikusabb és homogén összkép

Ez az új innovatív technológia teljes mértékben kompatibilis a korábbi megoldásokkal és berendezésekkel, mivel a panel tulajdonságai a sztenderd értékekre van kalibrálva. Ráadásul a gyártási költsége se magasabb, sőt akár alacsonyabb is lehet egy hagyományos napelemhez képest, ezzel egy újabb lépést téve a további ár/teljesítmény arány javulása útján. Továbbá jó műszaki kompatibilitással rendelkezik, így a módszer integrálható más cellatechnológiákkal (BSF, PERC, bifacial, n-PERT / PERL, HJ) nagymértékű folyamatmódosítás nélkül.

Hyundai zsindelyes napelem

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra
Elemző