Melyek a napelem piac kilátásai? Merre tovább telepítőként?

Napelem Közzétéve: 2023.07.18.

A háború és az energiaválság sok iparágat érintett. A globális napelem piac ugyanakkor bizakodhat, hiszen a világ napelemes kapacitása évről évre növekszik és az előrejelzések szerint a következő években is felfelé ívelő tendenciát fog mutatni. Ezt a hullámot lovagolhatják meg igazán a telepítők, akik több szempontból is felelhetnek a megrendelőik elégedettségéért.

Napelem telepítés

Érdekes, napelem piac történéseit meghatározó hírt közölt a Nemzetközi Energiaügynökség május 25-én, mely szerint 2023-ban először a napelemes beruházások várhatóan megelőzik az olajtermelésre fordított kiadásokat (forrás: Reuters).

Minek köszönhető ez tendencia?

A World Energy Investment jelentése szerint 2021 óta csaknem negyedével emelkedtek a megújuló energiára fordított beruházások, a fosszilis energiahordozók pedig mindössze 15 százalékkal.Az energetikai kiadások hatalmas összeget emésztenek fel, csak 2023-ban kb. 2,8 billió dollárt, aminek jelentős részét teszik ki a megújuló-és atomenergiára költött összegek, a maradékot pedig olajra, szénre, gázra fordítják. Ennek a hírnek a napelem piac szereplői is örülhetnek.

Napenergia Farm.

Ki uralja a napelem piacon?

Leginkább a fejlett gazdaságok és Kína invesztál megújuló energiába. Az Európai Unió az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre nagyobb összegeket fektet a nap- és szélenergia finanszírozásába, ezáltal erősítve energiafüggetlenségét. Emellett már támogatja a napelemgyárak építését is, hogy közelebb kerüljön Kínához, a napelem piac jelenlegi egyeduralkodójához.

Mit mutatnak az előrejelzések?

A SolarPower Europe szerint 2023-ban várhatóan 341 és 402 GW közötti napelem telepítés várható a világban, ami 2027-ben akár az évi 800 GW-ot is elérheti.

Kezében A Nap Hajnalban

A napelem piac változó tendenciái 2023-ban

Az amerikai S&P Global szerint az elmúlt évek szigorításai miatt 2023-ra a nyersanyagok és a szállítási költségek is csökkentek. Azonban ez nem jelenti automatikusan a megújuló energia projektek költségeinek csökkenését, inkább a napelem piac jelentős átalakulását vetíti előre.

A napelem modulok ára csökkent 2023 elején a poliszilícium kínálat növekedése miatt. Ez jó hír lehet a telepítők számára, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a napelemes rendszerek meghatározó összetevőjéhez.

A fent említett napelem kapacitásnövekedés azt eredményezheti, hogy egyre több megrendelő szeretne olyan megoldást találni, amellyel a napenergiát bizonyos ideig tárolhatja is.

Milyen szempontokra figyelnek a telepítők?

Egyre több lakossági és céges felhasználó dönt a napelem rendszerek használata mellett, ezért a telepítők számára kiemelten fontos, hogy megbízható forrásból szerezzék be a megfelelő termékeket.

Nagyon problémás lehet, ha a termék nem érkezik időben, a nagykereskedelmi partner megbízhatatlan, hiányzik a műszaki támogatás, vagy nem lehet kedvező áron nagyobb mennyiségben vásárolni, mert a forgalmazónak nincs megfelelő raktárkészlete.

Emellett a rendelési folyamat és a határidőn túli szállítás is problémát jelenthet a telepítők számára, ezért olyan megbízható nagykereskedelmi partnerre van szükségük, akivel hosszú távú együttműködést tudnak kialakítani.

A telepítők gyorsasága, precizitása és a kiváló minőségű termékekből felépített napelemrendszerek kivitelezése pedig a megrendelők számára jelenthet megnyugvást, hiszen tudják, hogy jó kezekben van a napelemrendszer.

 

Miért fontos a megbízható és kiszámítható nagykereskedelmi partner?

Mert így a telepítő is tud tervezni és az adott projekt sikerességét megalapozhatja azzal, ha megfelelő helyről vásárolja meg a napelemes rendszer kialakításához szükséges termékeket.

Legyen szó kistelepítőről vagy nagytelepítőről, lényeges a széles termékkínálat is, hiszen a költséghatékonyság vagy éppen a prémium minőség döntő tényező lehet.

Sokat jelenthet az is a napelem nagykereskedelem kapcsán, hogy vajon a telepítő kap-e megfelelő tájékoztatást, műszaki háttértámogatást. Ennek köszönhetően ugyanis gördülékenyen történhet meg a megfelelő termékek kiválasztása.

A rendelés során meghatározó tényező, hogy vajon a napelem panel, inverter és a többi tartozék, kiegészítő eszköz könnyedén és gyorsan rendelhető-e meg, illetve mekkora kapacitás, raktárkészlet áll rendelkezésre.

A telepítők számára fontos a folyamatos kapcsolattartás, hiszen így a rendelésről, szállításról, egyéb információkról állandó tájékoztatást kaphatnak.

Kérdése van?

Ha érdekli aktuális árlistánk, ne habozzon! Szakértő kollégáink segítenek, legyen szó műszaki kérdésről vagy termék elérhetőségről. Keressen bennünket a +36 27 548 440 telefonszámon, vagy a partner@wagnersolar.hu e-mail címen.

Tovább a kapcsolat oldalra
Elemző